Niemand is zijn hele leven lang gelukkig en dit geldt ook voor relaties. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met relatieproblemen die de liefde op de proef stellen. Hoewel moeilijkheden de band kunnen verdiepen, kunnen ze ook veel schade aanrichten. Zit je in een sleur of ben je ongelukkig in je relatie? Wil je je relatie redden? Overweeg dan relatietherapie om samen met een therapeut de problemen aan te pakken. Soms is het moeilijk om bepaalde zaken naar elkaar uit te spreken, en professionele hulp kan daarbij helpen.

Gezonde relatie

Waar bestaat een gezonde relatie uit?

De fundamenten van een gezonde relatie zijn respect, vertrouwen, communicatie en wederzijdse steun. Dit betekent dat je jezelf kunt zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. Je voelt je gewaardeerd en begrepen en bent in staat om samen problemen op te lossen.

Hoe weet je of je relatie gezond is?

Een gezonde relatie herken je aan open communicatie en het vermogen om conflicten constructief op te lossen. Beide partners voelen zich gelukkig en vervuld, en er is een evenwicht tussen geven en nemen. Je steunt elkaar bij persoonlijke groei en er is ruimte voor zowel gezamenlijke als individuele activiteiten.

Wat moet je niet doen in een relatie?

Hier zijn enkele gedragingen die schadelijk kunnen zijn voor een relatie:

  • Leugens vertellen en bedriegen: Of het nu gaat om kleine leugens of ernstig verraad, het ondermijnt het vertrouwen en kan de basis van de relatie vernietigen.
  • Ontrouw zijn: Fysieke of emotionele ontrouw schaadt het vertrouwen en de intimiteit in een relatie ernstig.
  • Negeren van communicatie: Niet luisteren naar je partner of hen negeren als ze iets proberen aan te kaarten, kan leiden tot misverstanden, gevoelens van verwaarlozing en het idee dat je partner emotioneel onbeschikbaar is.
  • Respectloos gedrag vertonen: Een gebrek aan gelijkwaardigheid, onbeleefdheid, beledigingen of denigrerend gedrag vertonen, ondermijnt de relatie.
  • Controleren en manipuleren: Pogingen om je partner te controleren of manipuleren, bijvoorbeeld door hen te isoleren van vrienden en familie of door ongewenst gedrag te bestraffen door vrijheid af te nemen, zijn schadelijke praktijken die kunnen leiden tot een gevoel van beklemming.
  • Vermijden van conflicten: Problemen en conflicten vermijden in plaats van de confrontatie aangaan, kan leiden tot opgekropte frustraties en onopgeloste kwesties.
  • Elkaar niet ondersteunen: Negatieve feedback geven over de gebreken of ambities van je partner kan leiden tot afkeer. Dit kan ertoe leiden dat je te kritisch bent, waardoor je niet genoeg ondersteuning biedt en je partner zich verwaarloosd voelt.
  • Emotioneel of fysiek mishandelen: Elke vorm van misbruik, of het nu emotioneel, fysiek of verbaal is, is onaanvaardbaar en schadelijk voor de relatie.
  • Verwaarlozen: Niet genoeg aandacht besteden aan je partner en relatieverplichtingen, zoals quality time met elkaar doorbrengen en emotioneel en fysiek aanwezig zijn, kan leiden tot verwaarlozing.
  • Niet vergeven: Hardnekkig vasthouden aan wrok en niet bereid zijn om verder te gaan na conflicten of fouten, kan de relatie ernstig beschadigen.

Welke relaties duren het langst?

Onderzoek toont aan dat bepaalde typen koppels een grotere kans hebben op een langdurig en gezonde relatie. In een studie van 376 ongetrouwde stellen in hun twintiger jaren, volgden onderzoekers hun relatie gedurende negen maanden. De vier geïdentificeerde relatietypes zijn:

  1. Dramatische koppels: Brengen het minste tijd samen door en hebben veel ups en downs.
  2. Conflict beladen koppels: Ruziën vaak, maar lossen hun problemen beter op dan dramatische koppels.
  3. Sociaal betrokken koppels: Hebben meer contact via sociale media dan in het echt, wat hun relatie beïnvloedt.
  4. Partnergerichte koppels: Stellen hun partner op de eerste plaats, hoewel de mate van commitment varieert afhankelijk van hoeveel tijd ze samen doorbrengen.

Na negen maanden bleek dat dramatische koppels het vaakst uit elkaar gingen. Conflict beladen koppels ervoeren regelmatig dalingen in toewijding. Sociaal betrokken koppels veranderden zelden van mening over trouwen. Echter, partnergerichte koppels bleken de grootste kans op een langdurig huwelijk te hebben, doordat zij hun partner consequent op de eerste plaats zetten.

Welke fases heb je in een relatie?

Relaties doorlopen verschillende fases:

  • De verliefdheidsfase: Het beginstadium waarbij je de relatie met roze getinte glazen waarneemt. Intense emoties, opwinding en een sterke aantrekkingskracht tot de partner kenmerken deze fase. Vaak voelen mensen vlinders in hun buik, zijn ze constant aan het denken aan de ander en ervaren ze een sterke chemie. Alles lijkt perfect en de partners willen het liefst elk moment van de dag samen doorbrengen. Vaak is er de neiging om elkaars gebreken over het hoofd te zien en stellen dan ook de ander op een voetstuk.
  • De machtsstrijdfase: Na verloop van tijd kunnen relaties een overgang maken naar de machtsstrijdfase. Dit is een periode waarin de partners zich meer bewust worden van elkaars verschillen, behoeften en grenzen. Dit is het moment waarin conflicten en meningsverschillen kunnen ontstaan als gevolg van al deze ontdekkingen. Deze fase draait vaak om het onderhandelen over macht, controle en autonomie binnen de relatie. Dit is een cruciale tijd waarin partners leren omgaan met conflicten en proberen balans te vinden tussen individuele behoeften en die van de relatie.
  • De stabilisatiefase: In deze fase leren partners effectief omgaan met de uitdagingen die ze in de machtsstrijdfase hebben ervaren. Communicatievaardigheden, compromissen leren sluiten en vinden van manieren om elkaar te ondersteunen worden ontwikkeld. Deze fase is vaak minder gepassioneerd dan de verliefdheidsfase, maar juist meer gericht op het opbouwen van een stabiele en veilige relatie. Partners raken meer vertrouwd met elkaar en beginnen een diepere verbondenheid te voelen die gebaseerd is op wederzijds begrip en respect.
  • De toewijdingsfase: Dit is het stadium waarin partners een diepe emotionele verbondenheid hebben ontwikkeld en besluiten zich langdurig aan elkaar te verbinden. Dit kan resulteren in samenwonen, trouwen, het delen van financiën of het plannen van een gezamenlijke toekomst. In de toewijdingsfase investeren de partners in elkaars welzijn en geluk op de lange termijn. Dit is vaak een periode van stabiliteit en groei, waarin partners blijven werken aan het versterken van hun relatie en het overwinnen van nieuwe uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Elke fase brengt zijn eigen uitdagingen, groeimogelijkheden en beloningen met zich mee. Als jullie in een turbulente tijd zitten, betekent het niet dat er geen sprake is van een gezonde relatie. Het is belangrijk om geduld en begrip te hebben voor elkaar tijdens deze overgangsperiodes. Elke relatie is ander en zal niet in dezelfde snelheid doorlopen worden of precies dezelfde problematieken ervaren. Door rekening te houden met alle fases en wat het met zich mee brengt kan het echt helpen om de dynamiek van jullie relatie beter te begrijpen en met de ups en downs om te gaan die zich afspelen.

Wat is belangrijk voor een goede relatie?

Kenmerken van een gezonde relatie zijn onder andere:

  • Vertrouwen
  • Respect
  • Goede communicatie
  • Ondersteuning
  • Gezonde intimiteit
  • Gedeelde waarden en doelen
  • Onafhankelijkheid
  • Conflictbeheersing
  • Empathie
  • Loyaliteit en toewijding
  • Humor en plezier
  • Gelijkwaardigheid
  • Flexibiliteit
  • Tijd samen
  • Gezonde grenzen

Hoe weet je dat je relatie niet meer werkt?

Een relatie werkt mogelijk niet meer als je je constant ongelukkig voelt, er voortdurend conflicten zijn zonder resolutie, of als er een gebrek aan respect en vertrouwen is. In dergelijke gevallen kan het tijd zijn om te heroverwegen of de relatie gezond voor je is.

Jouw eerste stap naar een gezonde relatie

Je verdient het om gelukkig en vervuld te zijn in je relatie. Soms is hierbij professionele hulp nodig. Overweeg relatietherapie om je relatie te versterken. Steek energie in je relatie en maak deze waardevoller. Wil je even praten om te kijken wat er allemaal nodig is? Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonde relatie

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Telefoonnummer*

    Uw bericht

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van kopje.