Zoek jij een faalangst psycholoog? Faalangst kan dagelijkse bezigheden dwars zitten. Bijna iedereen heeft wel een bepaalde vorm van faalangst. Je ervaart dan angsten om iets te doen wat je lastig vindt, waarbij je vindt dat het goed gedaan moet worden. Dit kan zijn voor het geven van een presentatie, maar ook bij een toets of een belangrijke opdracht. Velen hebben in dit soort situaties gezonde spanning, toch gaat faalangst nog een stap verder. Het liefst zou je willen wegrennen en niet beginnen, omdat je denkt dat je het toch niet kan.
Deze negatieve gedachten werken eigenlijk als een vicieuze cirkel. Want je denkt dat je iets niet kan, waardoor de druk nog hoger wordt en de kans dat iets niet lukt groter wordt. Wanneer je een volgende keer dan in een soortgelijke situatie komt, ben je weer bang dat het wederom niet lukt. Faalangst therapie kan jou helpen om met jouw faalangst om te gaan of om er vanaf te komen.
Herken jij je in een van de onderstaande uitspraken?
- Ik ben bang om te falen.
- Ik ben angstig als een ander mij gaat beoordelen.
- Ik ben bang dat anderen mij niet goed genoeg vinden.
- Ik leg de lat altijd heel hoog voor mezelf.
Krijg jij bij deze gedachte vaak een onrustig gevoel, ervaar jij veel stress en druk? Dan kan het wel eens zo zijn dat jij ook een vorm van faalangst hebt. Faalangst therapie kan jou helpen om hiermee om te gaan.
Wat is faalangst?
Faalangst is letterlijk gezien de angst om te falen, vaak ook wel prestatieangst genoemd. Je hebt angst om te falen, je bent bang dat je niet kunt voldoen aan de eisen die jij voor jezelf hebt opgelegd. Bij faalangst denkt iemand dat je tekort schiet in bepaalde dingen en niet aan de bepaalde verwachtingen kan voldoen.
Faalangst kan allerlei vormen aannemen, er zijn dan ook verschillende soorten faalangst. Je hebt faalangst voor sportieve prestaties. Bij deze sportieve prestaties wordt de faalangst ook wel motorische faalangst genoemd. Ook kan het gaan om cognitieve faalangst, hier gaat het om prestaties als toetsen of examens. Bij sociale faalangst is de faalangst gericht op het spreken in het openbaar.
Afhankelijk van het gedrag waarover je onzekerheid een rol speelt kan de faalangst allerlei vormen aannemen. De angst om te falen die je hebt kan gaan om het eigen uiterlijk, kennis of het sociaal gedrag. Er zijn ook extreme vormen wat leidt tot bijvoorbeeld angststoornissen. Een therapeut kiezen is dan de beste optie, zo kun je jouw angsten overwinnen.
Motorische faalangst
Motorische faalangst gaat om inspanning dat je moet doen bij een fysieke prestatie. Dit kan zijn tijdens het sporten, maar ook deze faalangst komt voor bij seksuele prestaties.
Bij deze vorm van faalangst is het moeilijk om jouw eigen lichaam onder controle te houden. Ook online therapie kan helpen om hierin meer zelfvertrouwen te krijgen.
Cognitieve faalangst
Cognitieve faalangst is een vorm van faalangst waarbij angst om te falen zich uit in tekortkoming van kennis. Je bent er bang voor dat je ergens niet goed genoeg voor geleerd hebt bijvoorbeeld bij het afleggen van een examen. Dit kan uitlopen in nervositeit en dat je dichtklapt en black outs ervaart op het moment van het examen.
De spanning wordt dan zo hoog omdat je goed wilt presteren, waardoor je de controle over je lichaam kwijt raakt. Cognitieve prestaties en faalangst kunnen zorgen voor diverse symptomen.
Sociale faalangst
Sociale faalangst ontstaat bij het in contact komen met anderen. Je bent in deze situatie erg veel bezig met wat anderen van jou vinden en of je wel goed genoeg bent. Hier speelt jouw onzekerheid dus een grote rol.
Sociale activiteiten zijn in dit geval erg lastig. Dit komt voor wanneer je met anderen in gesprek bent of wanneer je moet presenteren. Hier komt een negatief zelfbeeld bij kijken.
Lichamelijke symptomen
Bij faalangst kunnen ook lichamelijke symptomen optreden. Je kan door faalangst last hebben van hartkloppingen, rode kleur, slapeloosheid, hoofdpijn of hyperventilatie.
Ook kun je psychische symptomen ervaren bij faalangst. Dit kan zich uiten in piekeren, meer fouten maken, denken dat anderen beter zijn of anderen niet meer gelooft als je complimenten krijgt over dat je goed presteert. Je kunt hierdoor juist negatieve ervaringen opbouwen, waardoor je situaties gaat ontlopen of dingen gaat uitstellen.
Therapeuten kunnen je hierbij helpen. Jij kan jouw hart luchten over jouw faalangst, hierover praten met een therapeut en zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Dit kan zijn over jouw sociaal gedrag, de te leveren prestatie of dat het oké is als je fouten maakt.
Oorzaken van faalangst
In de praktijk komen er verschillende oorzaken van faalangst naar voren. Iedereen heeft de behoefte om gewaardeerd te worden door anderen, faalangst komt dan door de angst om dit te verliezen.
Ook kunnen volwassenen aanleiding zijn voor faalangst. Ditzelfde geldt voor leerkrachten. Dit kan gebeuren als er vanaf jongs af aan al bepaalde verwachtingen van jou zijn. Dit zorgt voor stress en een grote druk.
Faalangst en prestatiedrang
Tegenwoordig ligt de focus op presteren. Tijdens je studie moet je het goed doen, je moet een goede baan hebben om te voldoen aan het ideale plaatje. Hierdoor is het mogelijk om een grote druk te voelen, deze hoge lat kan er voor zorgen dat jij angst om te falen hebt.
Je hebt vaak het idee dat je je moet bewijzen tegenover een ander, dit kan ook zo zijn wanneer je een functiebeperking hebt. Dan kun je juist het idee hebben dat je nóg beter moet presteren, omdat je op andere gebieden al minder presteert.
Deze druk kan er voor zorgen dat je fouten gaat maken, waardoor je negatieve gedachten krijgt. Het kan helpen om hierover met lotgenoten te praten of je kunt een therapeut kiezen die jou hierbij kan helpen! Ik kan jou helpen om jouw faalangst te overwinnen. Faalangst therapie is een persoonlijk advies om jouw angst te overwinnen.
Faalangst en een laag zelfbeeld
Een laag zelfbeeld is een van de bekendste oorzaken van faalangst. Dit zelfbeeld zorgt ervoor dat jij denkt dat je gaat falen, wat volgens eigen zeggen komt door de tekortkomingen. Dit zelfbeeld kan ook zijn aangetast voor situaties, waaronder pesten.
Tips bij faalangst
Online kun je vele tips vinden hoe je het beste kunt omgaan met jouw faalangst, zodat je erger kunt voorkomen (burn-out bijvoorbeeld). Je kunt jouw verhaal opschrijven en online plaatsen, waardoor je tips krijgt. Lotgenoten lezen jouw verhalen en kunnen jou tips geven op basis van eigen ervaringen. Ook kun jij zo lezen hoe anderen reageren in bepaalde situaties.
Het beste om te leren omgaan met faalangst is een faalangst therapie bij een therapeut! De meeste therapeuten bieden (online) therapie aan om te leren omgaan met faalangst. Ik kan jou ook helpen om jouw faalangst te overwinnen.
Faalangst therapie van een professional
Psychologen of therapeuten kunnen jou helpen om grip te krijgen op jouw faalangst. Als het jou niet lukt om te functioneren en van jouw faalangst af te komen, dan kan (online) therapie helpen.
Cognitieve gedragstherapie is een (online) therapie die door de therapeuten kan worden uitgevoerd. Ik kan jou hiermee helpen. Deze (online) therapie is praktisch en gestructureerd, waarbij de focus ligt op het veranderen van gedragspatronen en de manier van denken.
Heb jij angst bij cognitieve prestaties? Wil jij aan bepaalde verwachtingen voldoen en wil je goed genoeg zijn? Vind je al snel iets fout van wat jij doet? Dan kun je bij therapeuten terecht om je meer bewust te worden van deze gedachten en deze te overwinnen. Gesprekken met therapeuten biedt jou de mogelijkheid om te spreken over jouw gevoelens.
Wil jij graag van jouw faalangst afkomen? Je kunt bij mij in de praktijk komen voor (online) therapie! Je kunt over het algemeen snel terecht bij mij, zodat wij samen kunnen werken aan jouw zelfvertrouwen. Als je een afspraak wilt maken kun je dit doen via het contactformulier.