Help, ben ik verslaafd?
Help, ben ik verslaafd?
Alles loopt op rolletjes. Je hebt het naar je zin in je studie of je hebt succes in je carrière. Het leven lacht je tegemoet. Toch is er iets dat aan je knaagt! En wel de vraag: help, ben ik verslaafd? Je hebt een drukke dag door werk of studie achter de rug. Misschien is het voor jou wel lastig om te ontspannen met een goed boek, een wandeling in de frisse lucht of door een goed gesprek met een vriend, vriendin of je partner. Je wilt het wel, maar je grijpt toch telkens naar alternatieven waar je je eigenlijk uiteindelijk niet goed bij voelt. Mogelijk raak je verstrikt in eindeloos scrollen op sociale media, ga je gamen tot midden in de nacht of veelvuldig porno kijken. Het begon onschuldig, maar ineens kun je niet meer zonder. Je voelt je leeg en vraagt je af: ben ik verslaafd? Wil je niet meer op deze manier verder? Lees dan verder over de mogelijkheden die van Tol Therapie biedt om deze gewoonten aan te pakken.
Oorzaken verslaving
Een cruciale stap in het aanpakken van een verslaving is het begrijpen van de oorzaak. Verslaving is namelijk zeer complex en kan door veel verschillende factoren worden beïnvloed en veroorzaakt. Denk aan zowel biologische-, psychologische-, maar ook aan sociale factoren. Verslaving is dus niet het gevolg van zwakte, of van slechte beslissingen in het verleden. Het is een optelsom van verschillende elementen en het kan iedereen overkomen. Het is ook belangrijk om te weten, dat er heel veel verschillende soorten verslavingen zijn. Niet alleen middelengebruik, maar ook gedragingen zoals gamen of telefoongebruik kunnen zeer verslavend zijn en negatieve effecten hebben op ons leven. Het kan natuurlijk ook dat je hele andere neigingen hebt, bijvoorbeeld een aaneenschakeling van korte liefdesrelaties, affaires of regelmatig vreemdgaan.
Gabor Maté over verslaving
Gabor Maté laat in zijn boek ‘Hongerige geesten’ zien dat wij mensen allemaal in meer of mindere mate hongerige geesten zijn. We zijn gelukkig niet alleen in onze worsteling! De mensheid kent een lange geschiedenis van experimenteren met manieren van verdoving en van zoektochten naar verlossing. In zijn boek legt Gabor Maté de psychologie van verslaving uit. Het is een mooi boek om te lezen als je meer wilt weten over verslaving en zelf een begin wilt maken met een ontdekkingsreis binnen jezelf. Waar komt jouw problematiek vandaan? Hoe zorg jij ervoor dat je weer durft te voelen en durft te ontdekken waar het bij jou daadwerkelijk om gaat? Je kunt hier een inkijkexemplaar bekijken.
Weinig zelfvertrouwen en verslaving
Weinig zelfvertrouwen kan een belangrijke speler zijn in de ontwikkeling van een verslaving of verslavend gedrag. Door het gevoel van onzekerheid gaan we op zoek naar externe bronnen van bevestiging en ontsnapping. Dit kunnen heel veel dingen zijn, zoals shoppen, overmatig gebruik van sociale media, gokken, maar ook het gebruik van middelen. Verslaving kan verschillende vormen aannemen, die onze emotionele en mentale gezondheid beïnvloeden en ons weinig zelfvertrouwen overlaten.
Als je jezelf afvraagt of je verslaafd bent en of jouw weinig zelfvertrouwen je in de greep houdt, dan ben je bij Van Tol Therapie aan het juiste adres. Samen kijken we naar de oorzaak van jouw problemen. Waarom heb je weinig zelfvertrouwen? Het is tijd om de stap te zetten naar herstel en om je kracht en veerkracht te herontdekken.
Andere kenmerken van verslaving
Naast verminderd zelfvertrouwen heeft een verslaving nog veel meer kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Verlies van controle. De verslaafde is de controle over het gebruik of het vertonen van bepaald gedrag kwijt.
- Bij verslaving aan bepaalde stoffen kan tolerantie optreden. Er is dan steeds meer van de stof nodig voor hetzelfde effect.
- Verlangen en obsessie. Mensen die verslaafd zijn, ervaren vaak zeer intense verlangens naar datgene waar zij verslaafd aan zijn. Deze verlangens zijn overheersend en moeilijk te weerstaan.
- Verwaarlozing van verantwoordelijkheden. De verslaving krijgt voorrang boven werk, studie, andere verplichtingen of je gezin of vaste relatie!
- Sociale isolatie. Vaak hebben mensen met een verslaving de neiging om zichzelf terug te trekken uit sociale activiteiten en relaties.
Hulp bij verslaving
Heb je hulp nodig bij verslaving? Je staat er niet alleen voor. Er zijn veel therapiemodellen die je kunnen helpen bij het herstellen van deze complexe aandoening. Met de juiste ondersteuning kan je een gezond en vervullend leven bereiken. Kijk hier voor de therapiemodellen die Van Tol Therapie aanbiedt.
Meer info of kennismaken?
Wil jij weer zelfverzekerd en gelukkig door het leven? De eerste stap naar herstel is erkenning. De therapeut van Van Tol Therapie helpt je graag verder.
Van Tol Therapie is gevestigd in Utrecht. Neem voor meer informatie of afspraken gerust contact op. Bij van Tol Therapie hanteren we geen wachtlijst, waardoor u/ je snel terecht kunt. Bent u/ ben je druk tijdens kantooruren? We kunnen ook na kantoortijden of op zaterdag tijd voor je maken.
Telefoon: 030-2657716.
E-mail: contact@vantoltherapie.nl